Illusion Ray planuje premierę Wardogz i debiut na NewConnect w 2023 r. Do 28 lipca trwa emisja akcji
Do 28 lipca trwa publiczna emisja akcji studia gamdev Illusion Ray. Po sukcesie pierwszej gry, The Beast Inside, spółka planuje jej port na konsole jeszcze w tym roku oraz premierę nowego tytułu w przyszłym roku. Na 2023 r. planowany jest również debiut na New Connect.
2022-07-06, 19:01

Illusion Ray to niezależne studio gamedev kierowane przez Łukasza Smagę, który w 2020 roku jako pierwszy Polak otrzymał międzynarodową nagrodę The Webby Awards. Ambicją zespołu jest zbudowanie na przestrzeni dwóch najbliższych lat profesjonalnego studia, które regularnie będzie wydawało gry z segmentu AA+. Bellwether Rocks to fundusz będący głównym akcjonariuszem Illusion Ray.

- Illusion Ray traktujemy długofalowo, wierząc w potencjał zespołu i projektów. Studio tworzy jakościowe projekty i to - na obecnym rynku - jest ogromną wartością. Projekty studia są godne zainteresowania wydawców na świecie - powiedział Marcin Kobylecki podczas czatu w StockWatch.pl.

W 2019 roku Łukasz Smaga wraz z zespołem stworzyli pierwszą produkcję The Beast Inside stanowiącą połączenie gry przygodowej i horroru. Gra sprzedała się dotychczas w ponad 600 tys. kopii i zebrała bardzo pozytywne recenzje i wysoką ocenę na Steam. Spółka zaczęła proces portowania gry na konsole.

- Rozpoczęliśmy portowanie i chcemy, aby gra ukazała się w ostatnim kwartale tego roku. Za portowanie odpowiedzialna będzie firma Mataboo. Chcemy skupić się na realizacji gry Wardogz, a portowanie zostawić firmie, która się w tym specjalizuje i to jest core jej działalności - powiedział Marcin Kobylecki.

Spółka jest w trakcie emisji crowdfundingowej, która potrwa do 28 lipca. Z oferty publicznej Illusion Ray spodziewa się pozyskać 718 tys. zł i przeznaczyć na rozwój IP bazującego na grze The Beast Inside oraz dalszą pracę nad grą Wardogz. Na stronie emisji spółka zapowiada, że chce zadebiutować na rynku NewConnect w II kw. 2023 roku.

- Mamy w planach kilka pokazów, ale mogę zdradzić, że gameplay widziało już kilka bardzo znanych ludzi z naszej branży z topowych polskich firm i wypowiadali się znakomicie. Niektóre osoby były pozytywnie zaskoczone poziomem, jaki mamy w Wardogz, gdyż jest to coś niespotykanego w naszym kraju - dodał założyciel studia podczas czatu w StockWatch.pl.

Zarówno Łukasz Smaga, jako prezes spółki i twórca, oraz fundusz Bellwether Rocks mają symetryczne lockupy.

Łukasz Konopko